• SVEČANO OBILJEŽEN ZAVRŠETAK RADOVA OBNOVE POGONA ZAGRAD

  Author: Vodovod d.o.o
  Objavljeno:05/05/2017

  Povodom proslave Blagdana Sv. Ivana Nepomuka i Dana Grada Omiša, 03. svibnja, svečano je obilježen završetak radova na obnovi pogona za obradu vode za ljudsku potrošnju Zagrad. Među brojnim uzvanicima, svečanost su svojim prisustvom uveličali i pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike gđa Elizabeta Kos i generalni direktor Hrvatskih voda g. Zoran Đuroković.

  Planovi za ovaj veliki zahvat revitaliziranja objekta, koji opskrbljuje vodom područja Omiša, Dugog Rata i srednjedalmatinskih otoka, započeli su prije osam godina. Izrada projektne dokumentacije  i usluge stručnog nadzora ugovorena je sa renomiranom splitskom projektnom kućom PROJEKTNI BIRO SPLIT d.o.o., a ugovor o izvođenju radova dodijeljen je zagrebačkoj tvrtki VODOTEHNIKA d.d. Radovi na obnovi započeti su početkom 2013. godine vlastitim sredstvima Vodovoda Omiš, a prvi ugovor o sufinanciranju od strane Hrvatskih voda u iznosu 3 milijuna kuna osiguran je rebalansom proračuna koncem 2013. godine. Kroz protekle četiri godine Hrvatske vode su u obnovu pogona Zagrad iz kreditnih sredstava Europske investicijske banke uložile 10 milijuna kuna i isti iznos iz kreditnih sredstava Razvojne banke vijeća Europe. Uz to Hrvatske vode su uložile 4 milijuna izvornih sredstava, dok je Vodovod Omiš osigurao vlastito učešće u iznosu 5 milijuna kuna. Investitor je 2016. godine uspješno kandidirao projekt za financiranje bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda  Europske unije u iznosu 16,9 milijuna kuna.

  Visoka organiziranost u upravljanju tehničkim i ljudskim resursima te usvojeni međunarodni standardi u upravljanju poslovnim sustavom, bili su preduvjet realizacije ovog projekta kojim se povećala sigurnost rada postrojenja i modernizirao proces obrade vode.

  Fotografije pogona prije i nakon obnove te sa svečanosti otvaranja, pogledajte OVDJE.